Våra datorsystem

Du som studerar på skolan har tillgång till våra datorsystem. Vi använder olika Windows-datorer, stationära och bärbara. Dessutom använder vi bärbara Chromebooks.

Du ska inte, och kan inte, spara några privata filer i datorerna. Som studerande på skolan kommer du att få ett googlekonto där sparar dina filer, sköter mailkonversation och lämnar in uppgifter i de ämnen du studerar. Kontot har formen förnamn.efternamn@skarpnacksfolkhogskola.se

Vill du spara privat finns följande alternativ:

  • Google Drive (här kan du spara alla typer av filer)
  • Eget system som du ordnar själv. Till exempel USB-minne, Dropbox eller Microsoft Office 365
Google drive

Skolan gör egna googlekonton på formen förnamn.efternamn@skarpnacksfolkhogskola.se Vi gör konton till alla, men du måste själv aktivera ditt konto för att bekräfta att du vill ha det.

Här kan du spara dokument och alla typer av filer på nätet. Så kallad molnlagring. Du kan dela dokument med andra om du vill samarbeta kring det eller låta andra kommentera. Framför allt behöver du inte maila dina dokument fram och tillbaka för att ha den senaste versionen. Du har det alltid tillgängligt online och når det från skolan, hemmet och andra platser.

Om du har en skriftlig uppgift så delar du lätt dokumentet med din lärare. Systemet påminner väldigt mycket om Office och har motsvarande program för Word, Excel och Power point.

Kontot är lätt att koppla till dina privata Android- eller IOS-enheter om du vill. På så sätt når du dina filer från din telefon eller surfplatta.

Material på nätet

Mycket av det material som ska läsas kommer du att kunna hitta på Drive i mappar som din lärare delar med dig. I vissa ämnen kommer du också få använda Classroom, som är ett digitalt klassrum. Hur detta fungerar får du gå igenom under dina första veckor på skolan.

Att material finns i digital form gör också att du kan använda tekniska hjälpmedel som till exempel talsyntes.
Mer om detta kan du läsa här

Martin, Joakim och Nasrin hanterar dessa konton om du behöver hjälp.

SchoolSoft

Alla studerande på skolan får ett konto hos SchoolSoft. Här kan du se din närvaro och schema. Det är också här som du sjukanmäler dig.

Du får inloggningsuppgifter av din lärare. Om du behöver hjälp med lösenord så kan du kontakta Sathima eller Martin på expeditionen.

Se till att ”aktivera åtkomst för app” på din profilsida så att du kan använda Schoolsoftappen.

Logga in på sms.schoolsoft.se